Gør din hund tryg ved fyrværkeriet nytårsaften

En trin for trin guide til en tryg nytårstid

For mange hunde er årets sidste fest alt andet end festligt. De høje lyde fra bragene af fyrværkeriet sammensat med de blitz-lignende lysindfald, er grobund for angst hos rigtig mange hunde.

Vi har selv haft udfordringer med vores hund Malton, der også har det lidt svært med krudt og kugler – og vi har samlet de metoder vi bruger til at gøre nytårstiden lidt mere behagelig for ham.

Sådan finder du ud af om din hund er bange for fyrværkeri

Det er vigtigt at opdage hvis din hund er bange for fyrværkeri inden selve nytårsaften. Det er derfor vigtigt at lægge mærke til din hunds adfærd ved lyden af fyrværkeri i dagene op til nytårsaften.

En anden måde er at afspille lyde af fyrværkeri – eks. kan man på Youtube finde 10 timers videoer udelukkende af fyrværkeri lyde. Helt tredje kan man også selv skyde fyrværkeri af og se hvordan hunden reagerer, men vi anbefaler på det kraftigste at man er varsom herfor og husker de forholdsregler vi præsenterer i dette blog indlæg.

Det er nemt at se hvis din hund udviser frygt for fyrværkeri, høje brag og lysglimt. Angst for fyrværkeri vil typisk komme til udtryk gennem:

  • Rysten
  • Halen mellem benene
  • Uro
  • Hunden forsøger at gemme sig / gøre sig lille
  • Hylen
  • Smasken
  • Tisser indenfor

Hunde bliver bange fordi ændringen sker direkte i deres miljø

Det er ikke så underligt at hunde bliver bange for fyrværkeri, da det i bund og grund er en total ændring er deres vante miljø. Pludselig blinker det hele og udenfor lyder der høje brag.

Man kan finde masser af blog indlæg og forum opslag om jagthunde, der ikke lader sig skræmme af et højlydt haglgevær, men samtidig bruger hele nytårsaften rædselsslagen under sengen.

De fleste hunde er heller ikke bange for forbi-kørende ambulancer, selvom lyden derfra selv skærer i vores ører.

Derfor er det vigtigt at træningen ikke kun foregår udenfor med knaldsnore, raketter i horisonten og hundepropper. Træningen skal lige såvel foregå blandt hundens vante rammer.

Som hundeejer er man heldigvis ikke magtesløs hvis hunden er angst for fyrværkeri. Der findes forskellige metoder hvorpå man kan decideret forbygge og bearbejde sin hunds frygt for fyrværkeri og samtidig metoder til at dæmpe angstniveauet på selve dagen.

Gør din hund tryg ved fyrværkeri – trin for trin

Det er intet let arbejde at tilvænne sin hund til fyrværkeri. Nogle hunde er født angst for fyrværkeri, andre bliver det på grund af en dårlig oplevelse.

Men vigtigst af alt skal man starte i god tid, og endnu vigtigere aldrig presse hunden til at “acceptere” larmen.

Det er vigtigt at man mest af alt har styr på sig selv

Hunde er ufatteligt gode til at aflæse dine reaktioner på omgivelserne. De kan endda lugte frygt og stress hos mennesker gennem de hormoner mennesker udskiller i stressede situationer.

Derfor er det vigtigt at man ikke selv er bange, ængstelig eller generelt unormal omkring fyrværkeri. For når hunden er i tvivl om hvordan den skal reagere ser den op til dig – så hvis du er rolig vil hunden sikkert også være det.

Når du træner din hund til at være tryg blandt fyrværkeri skal du også selv være tryg.

Vigtigst af alt skal du under træningen hverken trøste eller pylre om hunden – selvom det kan være fristende, men dette vil blot bekræfte over for hunden at den har ret i sin antagelse om at fyrværker er farligt.

Trin 1: Introducer lyde af fyrværkeri i hundens hjem

Det første trin er at starte helt fra bunden af ved at afspille lyde af fyrværkeri så din hund kan mentalt tilpasse sig og acceptere det som en ny del af miljøet.

Der findes et hav af videoer på Youtube med 10 timers fyrværkerishows – og så kan man også selv komme lidt i stemning. Spil lydene på tilfældige tidspunkter af døgnet, og husk ikke selv at ændre din adfærd.

Når din hund er stoppet med at reagere på lydene kan du lige så stille gå videre til trin 2.

Trin 2: Eksponering for fyrværkeri

I trin 2 skal man være lidt påpasselig, for gøres dette forkert kan man ende med at forårsage mere skade end gavn.

Når hunden er ude at gå kan du med fordel skyde af med en hundeprop pistol eller knaldsnore og se hundens reaktion. Det er utroligt vigtigt at have fokus på hundens signaler – hvordan sidder halen, ørene og krummer hunden sig sammen?

Det er okay at hunden bliver chokeret, men aldrig bange.

Gør disse “brag” til en fast del af gåturen, så har din hund bedre mulighed for at vænne sig til det, og indse at fyrværkeri ikke er farligt for den.

Men stop straks og vend tilbage til trin 1, hvis din hund bliver bare det mindste bange. Man må aldrig stresse hunden i sådanne situationer.

Trin 3: Bliv ved og ved og ved – og husk ros

Det tager lang tid at tilvænne sin hund fyrværkeri. Det er bedst at man starter mindst et halvt år før, da man kan træne det ligeså stille. Det er langt fra alle hunde der er født bange for krudt, ofte bliver de bange pga. en dårlig oplevelse eller fordi man igennem sin egen adfærd lærer dem at man skal være utryg omkring fyrværkeri.

Når du træner din hund til at være vant til fyrværkeri skal du altid huske at rose den. Din hund vil uden tvivl se op til dig for at aflæse hvordan den skal reagere. Her skal du blot være rolig og fortælle hvor dygtig han/hun er.

Hvad hvis hunden allerede er bange?

Er hunden bange er det stadig en god idé at træne det, men vær ekstra påpasselig. Der er ingen grund til at presse den – bliver den bare det mindste bange er der gjort mere skade end gavn.

Dog er der et par ting man kan gøre for at hunden får en lidt mindre ubehagelig nytårsaften.

Giv hunden er værelse der er mørklagt – og gerne tilpas isoleret

Lad hunden have adgang til et rum der fungerer som dens “safe space”. Sørg for at vinduerne er mørklagte så lysglimtene ikke kan ses, og fyld rummet med hundens yndlingsbamser, tæpper, senge mm.

I dagene op til kan du med fordel træne hunden til at kunne lide rummet ved at fodre den i rummet og give snacks i det rum.

Tænd for musikken eller radioen

Det er svært at holde larmen helt ude, men en god måde at holde bragene på afstand er ved at have musik, radio eller andre lyde i rummet. På den måde vil en del af bragene blive dæmpet af musikken i rummet.

Du hører sikkert musik derhjemme i ny og næ – og så har hunden fint vænnet sig til lyden af musik.

Du kan også vise din hund en film

Ja den er god nok. Waoo har i år lavet en gratis film med flere timers beroligende indhold, skræddersyet til hunde.

Filmen har titlen “A New Years Tail” det er en film på 10 timer, der er skabt til at berolige hunde gennem lyde og et særligt udvalgt farvespektrum.

Hvad med beroligende midler?

Der findes mange dyreforretninger der sælger diverse midler til at berolige din hund. Vær dog varsom med disse. De er som sådan ikke skadelige, men de er til gengæld heller ikke andet end et kosttilskud med en alt for høj pris, oftest bestående af baldrian. Brug i stedet pengene på din hunds yndlingssnacks.

Vi ser disse midler som en sidste udvej, da hunden stadig vil føle frygten, men være for sederet til at udvise dem – så i virkeligheden får man det kun selv bedre.

Tal i stedet med din dyrlæge herom, så er man også sikker på at hunden får noget den kan tåle og at det har den rette effekt.

Nogle hunde har svær fyrværkeriangst, og her er den en god løsning.

Del kærligheden